Pirmssvētku un svētku laikā Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pastiprināti uzraudzīs pārtikas tirgotājus, īpašu uzmanību pievēršot pārtikas produktu uzglabāšanas apstākļiem un derīguma termiņiem tirdzniecības vietā, patērētājiem sniegtajai informācijai, kā arī pārtikas produktu izsekojamībai – preču pavaddokumentiem un marķējumam.
Tāpat PVD inspektori pievērsīs uzmanību arī aizsargāto produktu tirdzniecībai. Tirgotājiem jāatceras, ka ne visi sieri ar ķimenēm ir saucami par “Jāņu sieru” un ne visas burkānmaizītes par sklandraušiem. Piemēram, Jāņu sieru Latvijā drīkst ražot septiņi ražotāji, sklandraušus - desmit ražotāji, salināto rudzu rupjmaizi – pieci ražotāji, izmantojot senu, nemainīgu, recepti. Garantētu tradicionālo īpatnību shēmas produktu ražotāju reģistru var atrast ŠEIT.
Plānojot pārtikas produktu pirkumus, aicinām patērētājus pievērst uzmanību pārtikas produktu derīguma termiņam un iegādāties tikai tādus produktus un tādā daudzumā, cik var paspēt izlietot derīguma termiņa ietvaros.
Iepērkoties jāraugās, kādos apstākļos pārtikas produkti ir uzglabāti, un vai to iepakojums nav bojāts. Mājās pārtikas produkti jāuzglabā tādos apstākļos un temperatūrā, kā to marķējumā norādījis ražotājs.
Atgādinām, ka uzņēmumiem, kuri nodarbojas ar jebkādu pārtikas produktu tirdzniecību internetā, vienalga, vai tie šos produktus ražo, vai tikai izplata, ir jābūt reģistrētiem PVD uzņēmumu reģistrā. Tas attiecas arī uz tiem, kuri pārtikas produktus tirgo ar sludinājumu starpniecību, piemēram, sociālās saziņas vietnē Facebook. Arī tiem ir jābūt reģistrētiem PVD un, veicot pārtikas produktu piegādes, jāievēro higiēnas prasības, sākot ar tīrību un beidzot ar atbilstošas temperatūras nodrošināšanu produktu pārvadāšanas laikā.
Par to, vai pārtikas ražotājs/ izplatītājs ir atrodams PVD uzņēmumu reģistrā, var pārliecināties ŠEIT.
PVD aicina neiegādāties nezināmas izcelsmes, apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus no PVD nereģistrētiem pārtikas produktu ražotājiem un/ vai izplatītājiem. Nezināmas izcelsmes produkti apdraud patērētāju veselību, jo tie var būt ražoti, pārvadāti un izplatīti nepiemērotos higiēnas apstākļos un neatbilstošā temperatūrā, pieļaujot pārtikas piesārņojuma risku.